Υαλουρονικό οξύ και πλαστική χειρουργική: απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις σας

Το υαλουρονικό οξύ είναι κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πλέον βλέπουμε σε καθημερινή βάση διαφημίσεις και άρθρα στο internet και σε άλλα μέσα για προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι πλούσια σε αυτό και άρα μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στο σώμα και τον οργανισμό μας. Τα προϊόντα αυτά μάλιστα είναι και τελείως διαφορετικά, αφού το υαλουρονικό οξύ αναφέρεται σαν κύριο συστατικό σε κρέμες αντιγήρανσης, καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής και ακόμη και φάρμακα για την αρθρίτιδα και τους πόνους στις αρθρώσεις. Στις μέρες μας, το ακούμε και πολύ συχνά να αναφέρεται σε συζητήσεις που έχουν να κάνουν με τις πλαστικές επεμβάσεις και την πλαστική χειρουργική γενικότερα.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, είναι λογικό να υπάρχει μία σύγχυση αλλά και παρανοήσεις σχετικά με το υαλουρονικό αφού όποιος ψαχτεί λίγο, θα βρει πολλές και συχνά αντικρουόμενες πληροφορίες. Τι ισχύει όμως τελικά; Ποιος ο ρόλος του στη πλαστική χειρουργική; Είναι οι πλαστικοί χειρουργοί η καλύτερη λύση για μία θεραπεία με υαλουρονικό; Θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας.

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Ας ξεκινήσουμε από τα απολύτως βασικά, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν γνωρίζουν τι είναι αυτή η ουσία, ενώ η λέξη «οξύ» ξενίζει πολλούς και τους κάνει να κάνουν λανθασμένους συνειρμούς και σκέψεις. Η εν λόγω ουσία λοιπόν είναι απολύτως φυσική και παράγεται από τον οργανισμό μας. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η μοναδική του ικανότητα να συγκρατεί μεγάλες ποσότητες νερού. Για την ακρίβεια, μπορεί να συγκρατήσει 1000 φορές το βάρος του σε νερό και γι’ αυτό αποτελεί και το κύριο συστατικό της ενυδάτωσης του οργανισμού μας.

Το υαλουρονικό οξύ στην ουσία βοηθάει τη σύνδεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα, ενώ δρα και σαν «λιπαντικό» στις αρθρώσεις. Όσο περνάνε τα χρόνια, η ικανότητα του οργανισμού μας για να παράγει αυτό το υλικό μειώνεται με αποτέλεσμα να μην παράγεται η απαραίτητη ποσότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τους πόνους στις αρθρώσεις και την χαλάρωση του δέρματος και την εμφάνιση γραμμών και ρυτίδων. Εννοείται ότι την πλαστική χειρουργική την ενδιαφέρει η δεύτερη συνέπεια της απώλειας του υαλουρονικού.

Τι μορφή έχει το υαλουρονικό;

Ένας γιατρός μπορεί να χορηγήσει το υαλουρονικό οξύ τόσο σε πόσιμη όσο κι ενέσιμη μορφή. Το πόσιμο υαλουρονικό χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση των προβλημάτων που αφορούν τους πόνους στις αρθρώσεις. Οι πλαστικοί χειρουργοί χρησιμοποιούν το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ για να εξασφαλίσουν άμεσα αποτελέσματα στους ασθενείς τους.

Ποια αισθητικά προβλήματα μπορεί να λύσει το υαλουρονικό οξύ;

Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος από έναν εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό μπορούν να επιλύσουν μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων αισθητικής φύσεως, ειδικά στη περιοχή του προσώπου. Πρώτα απ’ όλα, το υαλουρονικό χρησιμοποιείται κυρίως για την εξαφάνιση των ρυτίδων και των γραμμών σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση του όγκου των χειλιών και την αύξηση των ζυγωματικών. Τέλος, είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους για την απομάκρυνση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια.

Πως γίνεται η θεραπεία;

Ο γιατρός θα εξετάσει το πρόσωπο σας, θα δει ποια σημεία τους χρειάζονται προσοχή και στη συνέχεια θα κάνει τις απαραίτητες ενέσεις. Οι εν λόγω ενέσεις γίνονται με ειδικές σύριγγες με εξαιρετικά λεπτές βελόνες και σε πολύ μικρό βάθος, οπότε και είναι σχεδόν τελείως ανώδυνες. Το πολύ – πολύ να νιώσετε ένα τσίμπημα ανάλογο με αυτό του κουνουπιού. Το αποτέλεσμα διαρκεί ένα με δύο χρόνια;

Μπορεί να πάει κάτι στραβά;

Όπως και με όλες τις θεραπείες, υπάρχου κι εδώ κάποιες – λίγες – αντενδείξεις και πιθανές παρενέργειες. Κατ’ αρχάς, η συγκεκριμένη θεραπεία σε συνίσταται σε εγκύους – καθαρά για προληπτικούς λόγους – και σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή. Ο πιο σημαντικό κίνδυνος είναι αυτός της αλλεργικής αντίδρασης, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα με την χορήγηση ειδικών φαρμάκων. Όσον αφορά το αποτέλεσμα, σε περίπτωση που αυτό δεν είναι το επιθυμητό, μπορεί να ξαναγίνει η θεραπεία – σε περίπτωση που το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών – ή να ληφθούν μέτρα για την ανατροπή του αν αυτό κριθεί υπερβολικό από τον ασθενή.

Πλαστικός ή αισθητικός;

Μπορεί η θεραπεία με υαλουρονικό να μην είναι μία επικίνδυνη επέμβαση ή διαδικασία, αλλά όπως και να έχει, είναι καλό να γίνει από έναν ειδικευμένο πλαστικό χειρουργό. Οι αισθητικοί που προσφέρουν αυτή τη θεραπεία έχουν κάνει απλά ένα σεμινάριο. Οι πλαστικοί χειρουργοί όμως περνάνε 6 χρόνια στη σχολή κι έχουν πτυχίο ιατρικής, οπότε είναι σίγουρα η πιο ασφαλής επιλογή για ένα φυσικό αποτέλεσμα.