Υαλουρονικό οξύ: οι πιο σημαντικές εφαρμογές του

Τον τελευταίο καιρό σίγουρα θα έχετε ακούσει για το περίφημο υαλουρονικό οξύ και τις θαυματουργές του ιδιότητες. Για πολλούς, θεωρείται ένα από τα κορυφαία μυστικά όπλα που έχει η επιστήμη στο οπλοστάσιο της όσον αφορά τη μάχη με το πέρασμα του χρόνου και το γήρας που έρχεται μαζί του. Η ουσία αυτή, είναι απόλυτα φυσική και βρίσκεται στον ίδιο μας τον οργανισμό, είναι στην ουσία το λιπαντικό των αρθρώσεων μας. Το συναντάμε επίσης στα ασπράδια των αυγών αλλά και σε προϊόντα με βάση την σόγια, όπως το τυρί τόφου.

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά το υαλουργικό οξύ δεν αποτελεί καινούργια ανακάλυψη. Η έντονη αντιγηραντική του δράση μας είναι γνωστή από τη δεκαετία του 70 όταν έρευνες σε ένα χωριό στην Ιαπωνία οι κάτοικοι του οποίου ζούσαν μέχρι τα βαθιά γεράματα και δεν παρουσίαζαν έντονες ρυτίδες και άλλες συνέπειες του περάσματος του χρόνου, έδειξαν ότι είχαν αυξημένα επίπεδα υαλουρονικού οξέως στον οργανισμό τους. Αυτό οφειλόταν στον τρόπο ζωής αλλά κυρίως στη διατροφή τους που ήταν πλούσια σε ψάρια, αυγά και προϊόντα σόγιας. Έκτοτε το υαλουρονικό οξύ βρίσκει εφαρμογή σε πολλούς τομείς της αισθητικής ιατρικής και όχι μόνο.

Ο λόγος που το υαλουρονικό ακούγεται τόσο πολύ τελευταία, είναι το γεγονός ότι λόγω του μεγάλου μεγέθους του μορίου του, η «εκμετάλλευση» του ήταν δύσκολη. Η πρόοδος της επιστήμης όμως μας επιτρέπει πλέον να εκμεταλλευτούμε όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες και πλέον βρίσκει πολλές εφαρμογές, οι οποίες γίνονται όλο και πιο πολλές μέρα με τη μέρα.

Ο κύριος λόγος που χρησιμοποιείται το υαλουρονικό οξύ είναι η προσθήκη όγκου στην επιδερμίδα, προκειμένου να κλείσουν «τρύπες» που έχουν δημιουργηθεί εκεί από την πάροδο του χρόνου. Ας δούμε τις σημαντικότερες εφαρμογές του στη σύγχρονη πλαστική και αισθητική ιατρική.

Αντιμετώπιση ρινοπαρειακών ρυτίδων

Οι συγκεκριμένες ρυτίδες δημιουργούνται κάτω από τη μύτη και συγκεκριμένα κάτω από τα ρουθούνια και προς τη περιοχή του στόματος. Εμφανίζονται γύρω στην ηλικία των 30 και στην αρχή απλά αχνοφαίνονται, αλλά με τη πάροδο του χρόνου γίνονται όλο και πιο βαθιές και άρα και πιο προφανείς και ενοχλητικές. Το υαλουρονικό οξύ λοιπόν βοηθά να ξαναβρεί τον χαμένο όγκο της η συγκεκριμένη περιοχή. Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι πολύ δημοφιλής στις γυναίκες.

Αναπλήρωση όγκου ζυγωματικών

Ο όγκος των ζυγωματικών μειώνεται και αυτός με τη πάροδο του χρόνου κι έτσι βλέπουμε άτομα που είχαν πολύ πλούσια ζυγωματικά και ξεχώριζαν γι’ αυτά, να τα χάνουν σχεδόν τελείως, ειδικά όταν φτάνουν στην ηλικία των 50 με 60. Το υαλοουρονικό είναι ο ιδανικός τρόπος αναπλήρωσης του χαμένου όγκου των ζυγωματικών.

Μαριονέτες

Μπορεί το όνομα να σας φαίνεται παράξενο, αλλά πρόκειται για γραμμές που παρουσιάζονται κάτω από τις γωνίες του στόματος και μας κάνουν να φαινόμαστε μονίμως στενοχωρημένοι και κατσούφηδες. Το υαλουρονικό οξύ λοιπόν, μπορεί να αντιμετωπίσει και αυτές τις γραμμές έτσι ώστε να αποκτήσουμε και πάλι τη φυσική μας έκφραση.

Γέμισμα χειλιών

Τώρα φθάσαμε στη πιο δημοφιλή χρήση του υαλουρονικού οξέως εδώ και μερικά χρόνια και συγκεκριμένα, απ’ όταν λανσάρισε στο Instagram τη συγκεκριμένη μόδα η Kylie Jenner. Με μία ένεση στα χείλη, μπορεί να αυξηθεί ο όγκος τους και σχετικά άμεσα να γίνουν πιο έντονα και πιο σαρκώδη. Το πρόβλημα όμως είναι ότι πολλές γυναίκες το παρακάνουν με αφύσικα αποτελέσματα τα οποία πολλές φορές παραμορφώνουν και χαλάνε τη φυσική τους ομορφιά και το πρόσωπο τους. Καλό είναι λοιπόν να μην κάνετε υπερβολές και να εμπιστευθείτε την κρίση και τις συμβουλές του πλαστικού σας. Η ποσότητα της μίας σύριγγας είναι συνήθως υπέρ-αρκετή για ένα φυσικό αποτέλεσμα. Όσο αφορά την τιμή για υαλουρονικό οξύ στα χείλη θα πρέπει να ρωτήσετε τον πλαστικό χειρουργό σας και να το συννενοηθείτε μαζί του.

Γραμμές συνοφρυώματος

Οι γραμμές αυτές δημιουργούνται ανάμεσα στα φρύδια και προκαλούνται από το συνοφρύωμα. Αν θέλετε να τις αποφύγετε, η λύση είναι απλή: μην κατσουφιάζετε και να φοράτε γυαλιά ηλίου όταν βγαίνετε έξω. Αν παρόλα αυτά οι γραμμές εμφανιστούν, τότε το υαλουρονικό οξύ είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις ξεφορτωθείτε, αφού θα γεμίσει τα κενά που τις δημιουργούν.